MITÄ PROBIOOTIT OVAT?

Probiootit ovat eläviä bakteereja – niitä kutsutaan myös mikro-organismeiksi. Mikro-organismeja, jotka tuottavat maitohappoa sokereita hajottamalla, kutsutaan maitohappobakteereiksi. Probiootti on puolestaan yleisnimi eläville bakteereille, joiden terveysvaikutukset on osoitettu kliinisissä tutkimuksissa. Jotta maitohappobakteereita voitaisiin kutsua probiooteiksi, niiden on siis oltava ”eläviä mikro-organismeja, joilla on sopivina annoksina nautittuna myönteisiä terveysvaikutuksia”. (WHO)

ERI MAITOHAPPOBAKTEEREJA ERI TARKOITUKSIIN

Maitohappobakteereilla on erilaisia kantoja ja eri ominaisuuksia ja tietty kanta voi lisätä esimerkiksi suoliston bakteerikannan monimuotoisuutta.

MIKSI PROBIOOTTEJA?

Vatsamme ja suolistomme vastaa jopa 70–75 prosenttisesti immuunijärjestelmästämme – ja puolet immuunijärjestelmän kannalta oleellisista soluista on suolistossa. Suolistomme bakteerikanta vaikuttaa myös oleellisesti siihen, että kehomme pystyy hyödyntämään tärkeitä ravintoaineita, tuottamaan vitamiineja ja luomaan luonnollisen suojamuurin.

Suolistossamme on luonnostaan useita miljardeja bakteereita, ja kaikilla ihmisillä on suolistossaan ainutlaatuinen bakteerikanta, joka vaikuttaa hyvinvointiin. Mutta jos vatsan ja suoliston mikrobiologinen kasvusto häiriintyy, siellä luonnostaan olevat bakteerit saattavat tarvita tukea.  Voit kokeilla onko maitohappobakteereista apua sinulle ja hyvinvoinnillesi.

MISSÄ ELÄVIÄ BAKTEEREITA ON?

Eläviä bakteereita on tietyissä elintarvikkeissa joko niiden valmistusprosessin ansiosta tai siksi, että elintarvikkeeseen on lisätty probiootteja. Fermentoiduissa elintarvikkeissa on luonnostaan eläviä bakteereita. Fermentointiprosessissa tapahtuu maitohappokäymistä. Se laskee elintarvikkeen pH-arvoa, mikä karkottaa ruokaa pilaavia bakteereita. Fermentointiprosessin ansiosta elintarvike sisältää siis monia elävien ja hyödyllisten bakteerien kantoja.

Fermentointiprosessin läpikäyneitä elintarvikkeita ovat muun muassa jugurtti, viili, kefiiri, hapatetut porkkanat, miso ja kimchi. Tämä ei kuitenkaan koske pastöroituja eli lämpökäsiteltyjä tuotteita. Jos tuotteet valmistetaan yli 45 asteen lämpötilassa, bakteerit kuolevat.

Eläviä bakteereita saa myös ravintolisinä muun muassa kapseleina, jolloin bakteereja saa Suuren määrän samalla kertaa. 

EUROOPAN ELINTARVIKETURVALLISUUSVIRASTO JA PROBIOOTIT

Emme voi lainsäädännöllisistä syistä kertoa tuotteidemme vaikutuksista. EFSA:n (European Food Safety Authority) eli Euroopan elintarviketurvallisuusviraston mukaan probiooteilla ei toistaiseksi ole todistettuja terveysvaikutuksia. Vaikka probiootteja on tutkittu paljon, niiden vaikutuksia ei ole vielä dokumentoitu riittävästi.

probiotika_lactobacillus.jpg